Listopád - Alena Mornštajnová

Dlouho jsem se těšila na novou knihu od Aleny Mornštajnové, a když jsem si ji v pátek odpoledne vyzvedla, ani jsem nevěděla, že o ní už v neděli budu psát článek. Ale vlastně to až tak překvapivé není, mám to tak skoro vždycky, když mě knížka pohltí, pak jsem schopna ji přečíst během dne nebo dvou.

Alena Mornštajnová se proslavila hlavně románem Hana, který jistě mnoho z vás zná, a který mě zasáhl tak moc, že jsem o něm nejen po přečtení pořád vykládala, ale taky si ho přečetla i podruhé, koupila ho i mamce, dala přečíst babičce, a dokonce jsem byla i na jeho divadelně zpracované verzi. Autorka má na kontě ještě několik dalších knih a teď jí vyšla tahle nejnovější, Listopád.

Listopád je kniha o tom, co mohlo být, kdyby listopad 89 dopadl jinak. O tom, co kdyby. O tom, co se u nás díkybohu nestalo, ale co se - jak autorka říká v prologu - přesto dodnes v mnoha zemích děje. Tenhle příběh začíná krátce před listopadem 1989 a trvá až do roku 2019, a pokud vám nevadí malý spoiler, ráda bych vás varovala, abyste neočekávali šťastný konec. Já ho příliš nečekala, ale přesto aspoň ve skrytu duše trošičku jo. Konec spoileru.

Je to příběh dvou žen, které jsou každá úplně jiná. Příběh Marie zvané Maja, která jen chtěla lepší život pro svoje děti a namísto toho ji účast na protestech v listopadu 1989 připravila o všeho. Příběh Magdy, která vyrůstá v takzvané ozdravovně, který má za cíl ze svých svěřenců vychovat "řádné občany", a kterou tak dlouho ani nenapadne vůbec zpochybnit socialistický režim.

Hodně silný příběh, který rozhodně stojí za to si přečíst.

Komentáře

Oblíbené příspěvky